Een paar jaar geleden was enterprise blockchain het buzzwoord bij uitstek in boardrooms over de hele wereld. Elke industrie, van supply chain en logistiek tot financiën, recht, lucht- en ruimtevaart, overheid en meer, had een aantal innovatieve use-cases waarop ze blockchain konden toepassen.

Hoewel het altijd al moeilijk zou zijn geweest voor een technologie om de hype waar te maken, is het veilig om te zeggen dat veel van deze voorgestelde use cases niet op de manier naar voren zijn gekomen die het op het eerste gezicht leek. De technologie is niet verdwenen – dus wat is er misgegaan?

De hype was prematuur

De technologie mag er dan wel nog zijn, maar het probleem is dat ze nooit klaar was om te worden gebruikt op de manier waarop ze in eerste instantie werd verkocht. Nu heeft een project met een all-star team van zakelijke professionals, gedecoreerde cryptografie academici en ondernemers zich verzameld om Concordium te bouwen, een platform dat gericht is op het heropstarten van de enterprise blockchain revolutie.

Gedistribueerde grootboektechnologieën opgesplitst in twee verschillende kampen. Die welke door ondernemingen op enige betekenisvolle schaal zijn geïmplementeerd, zijn meestal privé of toegestane blokkades.

Bijvoorbeeld, JPMorgan’s (NYSE:JPM) Quorum blockchain is in wezen een toegestane kloon van Bitcoin Evolution, terwijl de Food Trust applicatie, ontwikkeld door IBM (NYSE:IBM) en gebruikt door Walmart (NYSE:WMT), is gebaseerd op het toegestane Hyperledger-platform. Toegestane blokkades geven alleen toegang tot degenen die akkoord gaan met alle regels en afspraken van het netwerk, en ondernemingen zijn meestal in staat om zich te identificeren met wie ze zaken doen.

Echter, het gebruik van de technologie op deze manier te zorgen voor strikte naleving van de know-your-customer regelgeving, is vergelijkbaar met het weggooien van de baby met het badwater. Zoals een criticus opmerkte, zodra een groep ondernemingen een centrale partij heeft aangesteld om een toegelaten systeem te bouwen, worden alle werkelijke voordelen van het gebruik van een blokketen verwaterd. Het systeem is niet open of gedecentraliseerd, waardoor de beveiligings- en privacy-elementen die een blokketen aantrekkelijk maken, verloren gaan. Het hangt af van een centrale autoriteit die beslist welke partijen zich kunnen aansluiten.

Publieke blokkades – niet geschikt voor het doel

Het andere kamp, de openbare blokkades, brengen aanzienlijke uitdagingen met zich mee voor ondernemingen. Met name in de VS hebben de regelgevers op veel projecten een zware slag toegebracht, met uitzondering van de sluiting van platforms zoals het Open Network van Telegram.

De president en de minister van Financiën, Steven Mnuchin, zijn openlijk afwijzend geweest over het onderwerp van cryptocrèmes, waarbij hij ze in verband heeft gebracht met misdaad en het witwassen van geld, en hij heeft geen enkel potentieel erkend dat de onderliggende technologie het bedrijfsleven in de VS zou kunnen opleveren.

Hoewel deze houding de neiging heeft om de spot en de frustratie van de cryptocurrency gemeenschap aan te trekken, zijn Mnuchin’s opmerkingen op zijn minst gedeeltelijk accuraat. Contant geld is in de meeste gevallen nog steeds het medium van de witwasser, maar openbare blokkades bieden een mate van pseudonimiteit die het voor een gebruiker moeilijk kan maken om te weten wie de tegenpartij is bij een bepaalde transactie als hij ervoor kiest om zijn identiteit niet bekend te maken.

Deze pseudonimiteit is misschien wel de belangrijkste barrière, die verklaart waarom de adoptie van blockchains door ondernemingen niet op gang is gekomen op de manier die het in eerste instantie leek te beloven. Gecombineerd met de vrees dat de regelgevers zullen ingrijpen in elke poging om de voordelen van een openbare blokketen te benutten, hebben ondernemingen grotendeels besloten om te kiezen voor een oplossing met een privéboek of om het onderwerp helemaal te vermijden.

Misschien was de ontbrekende schakel voor iemand die deze uitdagingen begreep, om in te grijpen met een werkbare oplossing voor ondernemingen en regelgevers. Nu lijken de makers van de Concordium-ondernemingsblokketen dat te doen. Concordium biedt een platform dat de afweging tussen identiteit en privacy oplost, met een glans van reputatie dankzij het stellaire team van gerespecteerde academici en veteranen uit de industrie.

Balans tussen identiteit en privacy

Onder de motorkap heeft Concordium een uiterst geavanceerde technologiestapel, die bestaat uit meerdere lagen die het mogelijk maken de doelstellingen van hoge doorvoer, vaste lage transactiekosten en eenvoudig te implementeren slimme contracten te bereiken.

Het unique selling point van het platform is echter dat het ervoor kan zorgen dat ondernemingen aan elke rechtsorde kunnen voldoen om de tegenhangers van hun transacties te identificeren, zodat de betrokken autoriteiten kunnen nagaan wie er bij betrokken is. Tegelijkertijd wordt de gebruikers in de normale bedrijfsvoering gegarandeerd dat zij onderhands kunnen handelen zonder dat zij hun activiteiten of financiële middelen op de openbare blokkades hoeven uit te zenden.

Een off-chain identificatieproces

Het identiteitselement wordt bereikt door een speciale identiteitslaag. Voordat een gebruiker een account kan aanmaken, moet hij in een off-chain proces een juridische vorm van ID aan een identiteitsaanbieder verstrekken. Het ID wordt gebruikt om een identiteitsobject te genereren dat lokaal is opgeslagen bij de identiteitsaanbieder. De gebruiker ontvangt een identiteitscertificaat waarmee hij een account kan openen. Wanneer hij een account opent, wordt zijn gecodeerde identiteitsobject ook toegewezen aan een derde partij die een anonimiteitsherziener wordt genoemd. De anonimiteitsretrolacteur kent de identiteit van de gebruiker niet.

Als er een wettelijk bevel is, bijvoorbeeld door de rechtbank of een belastingkantoor, om de gebruiker te identificeren, dan kan de anonimiteitsrevisor het identiteitsobject ontcijferen om de identiteitsaanbieder in staat te stellen de originele ID op te halen en het te overhandigen aan de autoriteit die het bevel heeft gegeven.

Transactieprivacy

in de keten
De identiteitslaag opereert naast de uitvoeringslaag, wat een waarborg is voor de privacy van de transactie. Gebruikers kunnen kiezen welk niveau van privacy ze willen toepassen op hun transacties. Standaard transfers zijn zichtbaar op de publieke blokketen op een gelijkaardige manier als transacties op Ethereum. De gecodeerde transfers van Concordium maken echter gebruik van geavanceerde nul-kennis bewijzen die de waarde voor iedereen verhullen, behalve voor de verzender en de ontvanger.

Bovendien stellen dezelfde bewijzen gebruikers in staat om transacties via een „mixnet“ te verzenden, waardoor ze tussen hun eigen rekeningen kunnen handelen zonder dat iemand ze aan elkaar koppelt. Dit is een waardevolle functie voor bedrijven met meerdere rechtspersonen en kostenplaatsen, waardoor ze interne transacties privé kunnen houden.

Een onderscheidend team

Concordium werd opgericht door Lars Seier Christensen, de oprichter van de Deense investeringsbank Saxo, die hij uitgroeide tot 1.500 medewerkers op 150 locaties. Seier Christensen is nu voorzitter van de Stichting Concordium.

De operationele leiding van het bedrijf is in handen van Lone Fønss Schrøder, die vorig jaar in dienst trad na 22 jaar bij rederij AP Moller-Maersk te hebben gewerkt. Toen ze bij het bedrijf werkte, was ze Senior Vice-President en richtte ze Maersk Procurement op. Naast haar rol bij Concordium is Fønss Schrøder ook vice-voorzitter bij Volvo Cars en zit ze in de raad van bestuur van IKEA.

Lone Fønss Schrøder, Concordium CEO

Professor Ivan Damgård leidt het wetenschappelijke team. Een van ’s werelds meest geciteerde cryptografie onderzoekers, Prof. Damgård is de mede-uitvinder van de Merkle-Damgård constructie, die in wezen alle, of in ieder geval de meeste, blokkades aandrijft.

Bovendien heeft het project een indrukwekkend adviesteam aangetrokken. Twee van de meest opmerkelijke leden zijn voormalig secretaris-generaal van de NAVO en voormalig premier van Denemarken, Anders Fogh Rasmussen, en de voormalige COO van Skype, Michael Jackson.

Het heeft enkele jaren geduurd voordat er een platform ontstond dat de fundamentele afweging tussen privacy en compliance kan oplossen. Er zou echter altijd een oplossing nodig zijn geweest als we ooit enige echte tractie zouden kunnen krijgen met een bedrijfsblokkade. Nu Concordium begin 2021 naar een lancering van het hoofdnet toewerkt, kan de opwinding over blokketen voor het bedrijfsleven misschien opnieuw oplaaien, met een kans om het deze keer goed te doen.

Kommentare geschlossen.